Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

299 gasten online

Fantastisch spel FC Groningen blijft onbeloond: zure nederlaag tegen AZ

Er was vanavond maar één ploeg die vol overgave en overtuiging streed voor de zege en dat was FC Groningen. Na een wervelende eerste helft, in een hoog tempo gespeeld, gingen beide ploegen met een 0-0 stand de rust in. De Groningers, aangevuurd door een fanatiek meelevend publiek, konden het hoge tempo in de tweede helft volhouden maar toen Thomas Enevoldsen zo rond de 60e minuut een opgelegde kans miste (hij schoot naast het lege doel van Romero) kwam AZ heel sneaky opzetten. Invaller Sigi Lens kopte kort voor tijd binnen na een onterecht gegeven vrije schop. De credits zijn voor de FC, de punten gaan naar Alkmaar. Zuur.

De sfeer zat er de hele wedstrijd goed in. Ron Jans gaf in zijn voorbeschouwing al aan er niets op tegen te hebben als de thuiswedstrijden van FC Groningen in het vervolg altijd 's avonds gespeeld zouden worden en ik ga daarin helemaal met hem mee. Avondwedstrijden hebben toch iets speciaals, de sfeer is beter, de wedstrijden zijn beter, vaak komt er iets van een Europa Cup-atmosfeer in het stadion.

 

FC Groningen begon vanavond met een basis die we in onze voorbeschouwing al hadden voorzien, maar de bankbezetting was anders dan volgens onze glazen bol: niet Nicklas Pedersen was, naast Matavz en Koç, als derde aanvaller op de bank geposteerd maar Danny Menting, de talentvolle spits van de beloften. Pedersen bleek vanmorgen geblesseerd te zijn aan zijn lies. Waar hij deze blessure heeft opgelopen is uw verslaggever een raadsel, het euvel kan eigenlijk alleen maar in bed zijn opgelopen want gisterochtend op de training was er nog niets aan de hand, en daarna heeft er geen training meer plaatsgevonden. Dat Jans' keuze op Menting viel, gisteren niet aanwezig bij de training, en niet op García geeft wel aan hoe graag we nog van de diensten van Gonzalo gebruik willen maken. Not.

 

Verder zaten er naast Jansen en Van Loo louter jonkies op de bank, te weten Lachman, Koç, Olijve, Matavz en dus Menting. Ik denk dat de onervaren bank misschien wel doorslaggevende invloed is geweest op het resultaat van vanavond. Daar waar AZ in de 2e helft een Lens kon brengen en Ari, Pocognoli en Elm zelfs op de bank kon houden, daar waren wij aangewezen op de enthousiaste maar onervaren jeugd.

 

De eerste helft was geweldig. De FC knoopte goed aan bij de eerste helft van de eclatante zege van woensdagavond. Er werd vroegtijdig druk gezet, het zo geliefde GTPV-spel (Groningen Thuis Pressie Voetbal) kon aan de dag worden gelegd, wat hebben we dit lang moeten missen. Iedereen speelde uitstekend, misschien op de wat fletse Nordstrand en de iets minder dominant dan normaliter spelende Enevoldsen na. Bacuna speelde alsof hij al jaren als aanvoerder in de basis staat. Hij eiste diverse vrije schoppen voor zich op en wees naar zijn ploeggenoten alsof hij wilde zeggen Luister nou toch eens naar mij!

 

AZ stelde er weinig tegenover en leek voor één punt naar Groningen te zijn afgereisd. Het kreeg wel een mogelijkheid, maar Holman poeierde op de lat. Aan de andere kant had de zeer fanatiek spelende Lovre een mooie kans (fraaie volley), Femi joeg de bal net naast en achterin stond de defensie als een huis. Sankoh is altijd extra op dreef tegen (op papier) goede tegenstanders, Granqvist had het met diverse rushes weer helemaal en met name aan de linkerkant was het achterin genieten. Stenman speelde groots.

 

't Was aan Alkmaarse kant meer geluk dan verstand dat het bij rust nog 0-0 stond.

 

Wie dacht dat de FC het hoge tempo in de tweede helft niet kon volhouden en alsnog door AZ zou worden weggetikt, die vergiste zich. FC Groningen bleef vol overgave voor de overwinning spelen. De grootste kans kreeg zoals gezegd Thomas Enevoldsen, na ruim een uur spelen. Lovre gaf diep op de Deen die precies op het juiste moment was gaan sprinten (Gorans pass vertrok ook precies op tijd van diens voet), ging vrij op keeper Romero af en ... schoot in het zijnet. Waarom zo gehaast... Hij had meer tijd, had desnoods de bal met zijn sterkere rechter voet kunnen overnemen en had dan alsnog rustig kunnen inschieten.

 

Er was niemand die teleurgestelder over het missen van deze kans was dan Enevoldsen zelf. Het was daarna ook gebeurd met hem, de wissel in de 74e minuut was logisch. Matavz kwam hem aflossen. Enevoldsen zocht scheldend de dugout op, niet vanwege zijn wissel maar vanwege het missen van de kans. Menting kwam er later ook nog in, in de 80e minuut verving hij de toen ook lege Nordstrand, maar Menting wist eigenlijk alleen op te vallen met het pakken van een (diep)gele kaart.

 

Je zag daarna een beetje aankomen dat het achterover leunende en gemiddeld ervarener AZ in die fase weleens de winst zou kunnen pakken. En dit gebeurde helaas ook. Nadat Dembélé - als één van de weinige Alkmaarders heel erg aanwezig vanavond maar Stenman gaf geen krimp -  al eens de paal had geraakt, ging het in de 85e minuut alsnog mis. Bacuna won een duel van Dembélé maar niemand, behalve de scheidsrechter, zag er een overtreding in. De werkelijk volkomen onterecht gegeven vrije schop belandde op het hoofd van de vrijgelaten Lens en zijn kopbal liet Luciano kansloos: 0-1.

 

In de resterende 5 minuten plus 3 minuten blessuretijd gaf de Trots van het Noorden alles, maar het mocht niet baten. Om even na half 11 vanavond blies Van Sighem, die geen verpletterende indruk op mij heeft achtergelaten [waarom kreeg bv. Romero pas in de 93e minuut geel voor tijdrekken i.p.v. 88 minuten eerder?], voor het laatst. De Groningers stortten ter aarde. Hoe zuur kan een nederlaag zijn. Alles geven, het beste van het spel hebben maar uiteindelijk 0 punten en op de ranglijst zelfs gepasseerd door Heerenveen - ellende. Wat rest is de morele zege, maar dit levert naast complimenten niks op.

 

Eén ding is duidelijk: a.s. vrijdag moet er gewonnen worden. Heracles komt dan langs en zal eraan moeten geloven. Andreas Granqvist is zich hier ook terdege van bewust, hij verklaarde na afloop strijdvaardig: "Komende vrijdag is winnen het enige wat telt. We moeten die drie punten hebben." Als het publiek er dan weer net zo achter staat als vanavond, dan wordt dat een prachtavond. Onze aanvoerder Koen van de Laak, vandaag vechtend als een leeuw, was ook blij met bv. de aanmoedigingen vanaf Noord : "Het publiek stond er weer massaal achter. Dat was goed om te zien want die steun hebben we nodig."

 

Er had meer ingezeten vanavond, het spel was heel erg goed - bouw hierop voort en je speelt je nu toch echt snel omhoog in de stand, dat kan niet anders.

 

Forza Grunn!

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Lovre, Bacuna; Van de Laak, Nordstrand (81’ Menting), Enevoldsen (74’ Matavz).
Rest bank: Van Loo, Jansen, Koç, Olijve, Lachman.

Opstelling AZ
Romero, Swerts, Moreno, Moisander, Poulsen; Holman (88’ Klavan), Mendes, Schaars, Martens (77’ Wernbloom); Pellè (81’ Lens), Dembélé.
Rest bank: Didulica, Pocognoli, Ari, Elm.

Toeschouwers: 22.216 (uitverkocht)
Scores: 85’ Lens (Schaars) 0-1

Scheidsrechter: Van Sichem
Grensrechters: Bexkens en Inia
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaarten: 32’ Holman (overtreding op Sankoh), 41’ Pellè (overtreding op Lovre), 50’ Schaars (overtreding), 63’ Martens (commentaar op de leiding), 82’ Menting (overtreding op Schaars), 93’ Romero (tijdrekken)

 

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.