Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

483 gasten online

Derby die nooit een echte derby was eindigt in teleurstellende 3-0 nederlaag

FC Groningen heeft het verzuimd de competitiestart toch nog wat kleur te geven. Met een overwinning op rivaal Heerenveen had Groningen in ieder geval aansluiting met een aantal ploegen uit het linker rijtje kunnen houden - nu vindt de Trots van het Noorden zich terug op een zeer teleurstellende vijftiende plaats. Het was een wedstrijd die geen moment op de boeiende derby van afgelopen seizoen leek. De twee noordelijke ploegen waren te aardig voor elkaar en speelden te afwachtend om er een leuke wedstrijd van te maken. En dan was er natuurlijk ook nog arbiter Wiedemeijer die volledig op het verwachte niveau presteerde en met zijn warrige beslissingen het bloed onder de nagels van de supporters vandaan haalde.

 

Anders dan de uitslag doet vermoeden, was Groningen over grote delen van de wedstrijd wel de betere ploeg, en de zege voor de Friezen mag ook zeker geflatteerd worden genoemd. Wel is ook vandaag gebleken dat Groningen op dit moment veel moeite heeft met het creëren van kansen.

 

Onderaan het wedstrijdverslag is nu een fotoreportage toegevoegd.

 

Beeldmateriaal:

Samenvatting sc Heerenveen - FC Groningen (Studio Sport)

Samenvatting sc Heerenveen - FC Groningen (Eredivisie Live)

Interview na afloop van de wedstrijd met Pieter Huistra (Eredivisie Live)

Interview na afloop van de wedstrijd met Kees Kwakman (Eredivisie Live)

Reportage na afloop van de wedstrijd (RTV Noord)

 

Eerste helft

 

In het eerste kwartier gebeurde er weinig. De friezen konden een aantal corners afdwingen, zonder hiermee echt voor gevaar te kunnen zorgen. Andersson, die al een paar keer weggegleden was, ging vervolgens zijn schoenen wisselen. Net weer in het veld, loste hij met het nieuwe schoeisel gelijk een ziedend schot op het doel van Heerenveen. Keeper Vandenbussche zat er nog net met zijn vingertoppen aan. Na een klein half uur de tweede kans van de wedstrijd, deze keer aan de andere kant van het veld. Kwakman verspeelde de bal, waardoor Dost vrij op Van Loo kon doorlopen. De Groninger keeper was vandaag echter een stuk beter op dreef dan de laatste weken en voorkwam een treffer van Dost met goed keeperswerk.

Op aangeven van Hiariej kreeg Bacuna nog een goede kans op de openingstreffer, maar ook hij vond de keeper op z'n weg. Groningen bleef ook de rest van de eerste helft de bovenliggende partij, maar speelde te tam en in een veel te laag tempo. Voorin ontbrak het aan een goed aanspeelpunt, doordat Petter Andersson zich veelal te ver liet inzakken en Pedersen één van zijn slechtste wedstrijden in dienst van de FC speelde. Een bal op Pedersen betekende vandaag per definitie balverlies, waardoor de supporters al snel de naam van David Texeira scandeerden. Helaas kwam ook onze koning van de assists, Dusan Tadic, niet echt uit de verf op de linkerkant. Of dit door goed verdedigend werk van Heerenveen kwam, of dat hij in een kleine vormcrisis zit willen wij even in het midden laten. Feit is dat Tadic vandaag weinig bruikbare voorzetten heeft afgeleverd, en ook Burnet, de laatste weken nog ijzersterk aan de linkerkant, kon aanvallend vandaag maar weinig brengen.

Toen iedereen al op een 0-0 ruststand rekende, viel de openingstreffer alsnog - en helaas aan de verkeerde kant. Op één van meest ongunstige momenten in de wedstrijd (in de extra tijd voor het rustsignaal) lukte het Gouweleeuw na gepruts aan de linker kant de bal voor te geven, en wel precies op het hoofd van de veel te vrij staande Dost. Die wist wel raad met dit buitenkansje, kopte de bal snoeihard achter de kansloze Van Loo en dompelde daarmee het afgeladen volle uitvak met Groningse supporters in diepe rouw. Tegen de verhouding in, dat wel, maar daar koop je uiteindelijk niets voor. 

 

Tweede helft

 

Ook aan het begin van de tweede helft was FC Groningen de bovenliggende partij. Het elftal was iets offensiever neergezet, met Andersson die meer als tweede spits ging spelen en de verdediging die vrijwel tot aan de middenlijn opschoof. Meer dan een goede mogelijkheid voor Bacuna leverde dit ook niet op - hij raakte de bal echter verkeerd, waardoor deze hoog over het doel van Vandenbussche vloog. Vervolgens mocht David Texeira tot grote vreugde van het uitvak met de waming up beginnen.

Uit het niets kwam Heerenveen vervolgens toch op 2-0. Dom balverlies van Burnet bracht de Friezen in balbezit, en Assaidi kon vervolgens ongestoord doorstomen tot in het Groningse strafschopgebied. Met een hard diagonaal schot liet ook hij Brian van Loo volledig kansloos. Pieter Huistra reageerde meteen en bracht de Uruguayaan Texeira in het veld. Waar het Groningse publiek verwachtte dat hij Pedersen zou aflossen, koos Huistra ervoor om Petter Andersson naar de kant te halen. Normaal gesproken zouden ook wij bij een achterstand niet een spits voor een spits wisselen, maar gezien het dramatische niveau van Pedersen vandaag hadden wij toch zeker de Deen naar de kant gehaald.

In de laatste twintig minuten waren er nog kansen aan beide kanten. Zo ging een vrije trap van Van Dijk net over en was Texeira met een spectaculaire halve omhaal nog zeer dicht bij een treffer. Hier stonden nog wat kansen van Heerenveen tegenover die Van Loo met goed keeperswerk verijdelde. In een 'alles of niets' poging werd ook Virgil van Dijk nog als stormram mee naar voren gestuurd. Helaas reageerden de ploeggenoten hier niet altijd even adequaat op, de hoge lange bal bleef namelijk veelal toch uit. Dat in de slotfase ook nog de 3-0 (Djuricic) viel, was voor de statistieken. Heerenveen heeft de Trots van het Noorden vandaag een lesje in effectiviteit geleerd. Beide ploegen hebben vandaag weinig kansen weten te creëren, maar het verschil zat hem in het benutten van de geboden mogelijkheden.

Al met al een teleurstellende wedstrijd. Van scheidsrechter Wiedemeijer hadden we niet meer verwacht dan hij vanmiddag liet zien. Hij was niet eens partijdig, hij floot gewoon op zijn gebruikelijk abominabele niveau. Zijn gele kaart voor Tom Hiariej sloeg kant noch wal, maar hij werd wel al in de eerste helft getrokken waardoor Tom zich vanaf de 39e minuur al moest inhouden. Maar we hebben ook lichtpunten gezien. De wijzigingen in de basisopstelling (Van Dijk voor Ivens en Sparv voor Holla) hebben weliswaar niet geresulteerd in een goede uitslag, maar zeker het spel van Van Dijk kon ons over grote delen van de wedstrijd wel bekoren. Brian van Loo en Tom Hiariej speelden beter dan de afgelopen weken. En last but not least stemt de invalbeurt van David Texeira hoopvol voor de toekomst. Hij kreeg vandaag niet veel bruikbare ballen aangespeeld, maar zijn kwaliteiten werden wel zichtbaar. Met hem hebben we in ieder geval ook weer een echte aanjager in de ploeg.

Zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma. Excelsior is dan te gast in de Euroborg. Wie een aantal weken gelden had gezegd dat dit het Kellerduell van de zesde speelronde zou worden, was vermoedelijk voor gek verklaard. Toch is het helaas de realiteit. Verliezen is geen optie! 

 

De statistieken, met dank aan www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej (76' Kappelhof), Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna, Andersson (65' Texeria), Tadic; Pedersen.
Rest bank: Luciano, Ivens, Holla, Jones, Keurntjes.

 

Opstelling sc Heerenveen
Vandenbussche, Janmaat (59' Janmaat), Breuer, Gouweleeuw, El-Akchaoui, Djuricic, Elm, Kums, Assaidi, Dost, Narsingh (89' Van de La Parra).
Rest bank: Oosterhof, Resek, Kainz, Sibon, Van Anholt.

 

Toeschouwers: 26.000 (uitverkocht)
Scores: 45+1' Dost 1-0, 62' Assaidi 2-0, 84' Djuricic 3-0

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Gele kaarten: 39' Hiariej (vasthouden Assaidi), 75' Kieftenbeld (overtreding op Djuricic)

  

Fotoreportage rond sc Heerenveen - FC Groningen van Eric en redactie (door omstandigheden alleen van de aankomst van de spelersbus van FC Groningen in Heerenveen, de overdreven politiemacht die in Heerenveen ter plaatse was en de prachtige sfeer in het uitvak):

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0002 (Small)
tn_DSC_0003 (Small)
tn_DSC_0004 (Small)
tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0013 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0020 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0023 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0026 (Small)
tn_DSC_0027 (Small)
tn_DSC_0029 (Small)
tn_DSC_0030 (Small)
tn_DSC_0032 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0038 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
Z20110911_002 (Small)
Z20110911_003 (Small)
Z20110911_004 (Small)
Z20110911_005 (Small)
Z20110911_006 (Small)
Z20110911_006-2 (Small)
Z20110911_006-3 (Small)
Z20110911_006-4 (Small)
Z20110911_006-5 (Small)
Z20110911_007 (Small)
Z20110911_008 (Small)
Z20110911_010 (Small)
Z20110911_011 (Small)
01/44 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.