Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

528 gasten online

FC Groningen wint volkomen verdiend; Excelsior blijft pak rammel bespaard

FC Groningen deed vanavond wat het aan z'n stand verplicht was: winnen van Excelsior. Na afloop stond er een uitslag van 2-0 op de borden, een erg magere afspiegeling van het immense krachtsverschil dat vooral na rust duidelijk werd. De eerste helft was het aankijken amper waard. FC Groningen vocht hartstochtelijk, maar oogde angstig voor een tegentreffer. Het zelfvertrouwen had nou eenmaal een deuk opgelopen door de mislukte seizoensstart. De stortregen in de eerste helft maakte het extra moeilijk tot vloeiende aanvallen te komen. Vlak vóór rust bracht Dusan Tadic, tot dat moment tegenvallend en flets spelend, de stand op 1-0.

 

Wat een doelpunt kan doen met het geloof in eigen kunnen bleek in de tweede helft, waarin FC Groningen de Rotterdammers volkomen zoek speelde. Tadic leek toen weer op de uitblinker van vorig seizoen en niets leek een monsterscore in de weg te staan. Petter Andersson was echter de enige die het net wist te vinden. David Texeira liet een handvol kansen onbenut, maar maakte de hooggespannen verwachtingen waar. Met de beweeglijke Uruguayaan die gaat voor elke bal en een mengeling lijkt van Luis Suarez en Erik Nevland heeft de FC een echte smaakmaker in huis gehaald waaraan wij nog veel plezier gaan beleven! Toen scheidsrechter Janssen voor het laatste fluitsignaal blies was de ontlading bij met name de prima keepende Brian van Loo groot. Voor ons echter de absolute uitblinker vanavond: Maikel Kieftenbeld. Door de zege is FC Groningen opgerukt naar een voorlopige 10e plaats. Op naar AZ, donderdag voor de beker!

 

Inmiddels is een fotoreportage van Eric Smit aan het verslag toegevoegd!

 

 

Reacties en beelden na afloop van de wedstrijd:

Samenvatting FC Groningen - Excelsior (Eredivisie Live)

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (Eredivisie Live)

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd (NOS Sport)

Interview met Kees Kwakman na afloop van de wedstrijd (NOS Sport)

Reportage RTV Noord na afloop van de wedstrijd

 

 

Eerste helft 

 

FC Groningen begon vanavond in de verwachte opstelling aan de wedstrijd en door ons bezoekje aan de training van donderdag en vrijdag was het ook geen verrassing dat de B-kernspelers Tim Keurntjes en Henk Bos op de bank mochten beginnen.

 

Captain Petter Andersson verloor de toss en dus koos Excelsior ervoor om in de eerste helft richting de Zuidtribune te spelen, en FC Groningen mocht aftrappen. De aftrap werd verricht door Andersson en de in de basis debuterende David Texeira.

 

Het begin van de eerste helft was veelbelovend. We zagen een lekker aan de linkerkant opstomende Lorenzo Burnet (waarbij Mick van Buren in de tegenstoot een kans kreeg), een gele kaart voor Edwin de Graaf die Dusan Tadic een schop verkocht en een paar leuke combinaties tussen Hiariej/Bacuna en tussen Texeira/Kieftenbeld.

 

Net als tegen Heerenveen nam Leandro Bacuna de corners aan de rechterkant en niet Dusan Tadic. Een gevolg van het tanende zelfvertrouwen bij de Serviër, die de hoekschoppen aan de linkerkant overigens wél voor zijn rekening bleef nemen.

 

Al vrij snel was duidelijk dat Excelsior kwam voor een punt en het spel waar mogelijk vertraagde. Het speelde bovendien erg compact, een spelstijl waar FC Groningen traditiegetrouw moeite mee heeft en al helemaal in fases waarin het niet barst van het geloof in eigen kunnen.

 

De motregen die vanaf het begin van de wedstrijd op de grasmat neerdwarrelde ging al snel over in een stortregen, en dit deed het spel van FC Groningen geen goed. Ook de grasmat had onder de slagregens te lijden en er werden steeds meer plassen zichtbaar waarin de bal af en toe smoorde.

 

Nadat een mooie combinatie tussen Texeira en Tadic via de keeper een corner opleverde was het Petter Andersson die na een kwartier spelen een enorme kans kreeg. Hij dook op voor keeper Wesley de Ruiter maar kopte de voorzet van Dusan Tadic, die door Tom Hiariej met een prachtige verre pass was bediend, over het doel.

 

FC Groningen legde een prima inzet aan de dag en speelde gepassioneerd, zoals Pieter Huistra vooraf al had aangekondigd, maar de thuisploeg slaagde er in de eerste helft niet in dwingend en drukkend te spelen. Het moest ook oppassen voor de tegenstoot, of dacht wellicht dat het daarvoor moest oppassen, maar de ploeg van John Lammers is een dermate kwaliteitsarme verzameling spelers dat er bepaald niet al te veel respect voor de Rotterdammers nodig was.

 

Het veld werd door de regen gladder en gladder. Petter Andersson kreeg de handen na een klein half uur spelen op elkaar toen hij uit een corner van Bacuna een omhaal produceerde, maar in het vervolg van de eerste helft was goed voetbal door de weersomstandigheden nagenoeg onmogelijk.

 

David Texeira bewees net als Luis Suarez een maar moeilijk te verdedigen, snelle aanvaller te zijn, maar hij legt meer werklust dan zijn illustere landgenoot aan de dag. Texeira gaat ook lekker vol met zijn lichaam de duels in. Een heerlijke speler!

 

Het laatste beetje routine aan de kant van Excelsior verdween in de 27e minuut, toen Leendert van Steensel geblesseerd naar de kant moest. Een paar minuten later kregen de Rotterdammers een corner, het was nota bene de eerste hoekschop voor de ploeg van Lammers, daar waar FC Groningen er al een handvol had gehad.

 

Diverse spelers haalden in de eerste helft niet hun normale niveau, zoals Tadic, Bacuna en Sparv. Hiariej bezorgde Excelsior na 36 minuten spelen de eerste kans na een misverstand met Tim Sparv, maar deze kans was aan de gasten niet besteed. Ook deed Excelsior niets met twee vrij makkelijk door scheidsrechter Janssen (vanavond overigens vrij goed fluitend) gegeven vrije schoppen.

 

De wedstrijd werd minder en minder het aanzien waard. FC Groningen liet zien momenteel nog niet de ingetrainde automatismen in de praktijk te kunnen brengen.

 

Maar toen kwam de ommekeer! Daar waar FC Groningen tegen Heerenveen nog op een beroerd tijdstip op achterstand kwam (op slag van rust), daar kwam het nu juist tegen het einde van de eerste helft op voorsprong. Brian van Loo schoot de bal in de 41e minuut ver naar voren richting David Texeira. De keeper van Excelsior was eerder bij de bal dan de Uruguayaan en tikte de bal weg, maar schoot hem precies in de loop van de aanstormende Dusan Tadic die de bal door zijn beroering in de verre hoek zag rollen: 1-0! Een verdiende voorsprong tegen een onthutsend zwakke tegenstander. Dit hadden we echt nodig, zowel spelers als supporters!

 

 

Tweede helft

  

De tweede helft was amper begonnen of Petter Andersson kopte de bal tegen de lat, uit een voorzet van de in de tweede helft veel beter spelende en minder het spel vertragende Tim Sparv.

 

Excelsior moest komen vanwege de achterstand, maar het beweest dat het over te weinig kwaliteit beschikt om ook echt offensief te kunnen spelen. Het hield doorlopend een mannetje of 10 achter de bal en bleef spelen alsof het een voorsprong koesterde.

 

Het duurde niet lang of FC Groningen slaagde erin de voorsprong te verdubbelen! Dusan Tadic, in de tweede helft herboren spelend en weer excellerend aan de linkerkant, zette in de 51e minuut vóór na prachtig te zijn bediend door Maikel Kieftenbeld, David Texeira wilde volgens ons op doel schieten maar bezorgde de bal bij Petter Andersson en de Zweed maakte de 2-0!

 

Er rolde vervolgens een ongekende aanvalsgolf af op het doel van De Ruiter. Virgil van Dijk, wiens verre passes niet altijd lukten, en de weer zeer goed spelende Maikel Kieftenbeld (wat een overzicht, wat een inzet!) deden verdedigend wat ze moesten maar droegen hun steentje ook behoorlijk aan de opbouw bij.

 

Tadic speelde af op Texeira, maar de onstuimige jonge Zuid-Amerikaan schoot net naast. Het was hem aan te zien dat hij dolgraag in zijn basisdebuutwedstrijd wilde scoren, maar het lukte vandaag nog niet. Zijn eerste doelpunt kan echter niet uitblijven, de man is extreem doelgericht.

 

Huistra liet na een een klein uur spelen Matías Jones, Jonas Ivens en Danny Holla warmlopen. Wij hoopten op een snelle invalbeurt voor Jones zodat we beide Uruguayaanse vriendjes samen zouden kunnen zien spelen, maar dit bleek ijdele hoop.

 

Vóór het doel van De Ruiter speelden zich bij een paar corners (het resultaat van een combinatie tussen Texeira en Andersson) hachelijke situaties af, maar de bal wilde er niet in.

 

Het was inmiddels compleet éénrichtingsverkeer wat we te zien kregen, het krachtsverschil was nu echt duidelijk nu het droog geworden was en de FC de schroom van zich af had weten te werpen.

 

Excelsior wisselde Van Buren voor Jason Oost, maar aan het spelbeeld veranderde weinig. Texeira schoot weer net naast uit een aanval via Bacuna en Burnet, en een minuut later schoot Texeira snoeihard in het zijnet. Menigeen dacht dat het een doelpunt was, maar helaas...

 

Weer een minuut later was het een wonder dat de bal er niet in ging. Tadic had voorgegeven en Bacuna probeerde te scoren, maar hoe het allemaal precies ging zullen we moeten nazien, in elk geval bleef het 2-0.

 

Het wachten was op de 3-0. Excelsior zag dit ook in en wisselde een derde keer, en het kreeg zowaar een kans in de persoon van Niels Vorthoren. Hij raakte echter zowel Maikel Kieftenbeld als de paal en moest verzorgd worden. Wisselen konden de Rotterdammers echter niet meer, dus speelde hij de wedstrijd noodgedwongen uit.

 

De keeper van Excelsior hoefde verder geen ballen meer uit het net te vissen, maar vestigde de aandacht wel op zich door overtuigend een handvol ballen pardoes uit te trappen. Hierop moet hij toch nog maar eens trainen.

 

Tien minuten voór tijd zagen we een mooie aanval over de schijven Andersson en Tadic waarna Texeira naast schoot, overigens vanuit buitenspelpositie.

 

Brian van Loo moest nog twee reddingen verrichten, en wij vroegen ons af wanneer Pieter Huistra eens ging wisselen. Door de zwaar te bespelen grasmat kon er best wat vers bloed worden ingebracht. Dat gebeurde echter pas in de 83e minuut. Het was echter niet Jones die in het veld werd gebracht maar Danny Holla, die Petter Andersson kwam aflossen. Vijf minuten later kwam Matías Jones alsnog in het veld, maar hij kwam in de ploeg voor David Texeira, die net als Petter Andersson onder luid applaus naar de kant ging.

 

Jones liet in de ca. vijf minuten die hij mocht spelen leuke dingen zien, zijn invalbeurt smaakte zeker naar meer. Zo kon hij er nog voor zorgen dat een aanval die liep via Burnet, Holla en Tadic een corner opleverde.


FC Groningen koesterde de overwinning en wilde achterin niets meer riskeren en speelde af en toe wat al te voorzichtig terug. Het belangrijkste was echter dat de overwinning in de tas zat, eentje zonder tegendoelpunten nog wel, de eerste ‘clean sheet’ in deze competitie. Minder 'clean' ziet wijlen de grasmat er nu overigens uit, de meest dominante kleur is nu modderzwart in plaats van groen...

 

Na afloop balde Brian van Loo zijn vuisten - hij wist hoe belangrijk deze zege is voor het vervolg van deze competitie. Puntverlies tegen de armetierige Rotterdammers zou voor paniek gezorgd hebben; nu kunnen we met opgeheven hoofden naar Alkmaar en wie weet wat we daar kunnen uitrichten. Het spel van de tweede helft geeft veel vertrouwen, ook al was de tegenstand van Jupiler League-niveau. De ploeg knokte voor elke bal, en dat is al een groot pluspunt vergeleken met Heerenveen-uit. De vechtlust kon in de tweede helft echter gekoppeld worden aan mooie aanvallen, en met spelers als Andersson, Tadic, Kieftenbeld en Texeira die het verschil kunnen maken zien we vol vertrouwen uit naar de komende reeks pittige wedstrijden!

 

Fotoreportage van Eric Smit

 

tn_DSC_0004 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0014 (Small)
tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0030 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0040 (Small)
tn_DSC_0043 (Small)
tn_DSC_0051 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0056 (Small)
tn_DSC_0059 (Small)
tn_DSC_0066 (Small)
tn_DSC_0071 (Small)
tn_DSC_0074 (Small)
tn_DSC_0075 (Small)
tn_DSC_0089 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0119 (Small)
tn_DSC_0122 (Small)
tn_DSC_0129 (Small)
tn_DSC_0147 (Small)
tn_DSC_0164 (Small)
tn_DSC_0169 (Small)
tn_DSC_0176 (Small)
tn_DSC_0192 (Small)
tn_DSC_0193 (Small)
tn_DSC_0194 (Small)
tn_DSC_0197 (Small)
tn_DSC_0200 (Small)
tn_DSC_0203 (Small)
tn_DSC_0214 (Small)
tn_DSC_0221 (Small)
tn_DSC_0222 (Small)
tn_DSC_0224 (Small)
tn_DSC_0225 (Small)
tn_DSC_0226 (Small)
tn_DSC_0238 (Small)
tn_DSC_0247 (Small)
tn_DSC_0252 (Small)
tn_DSC_0253 (Small)
tn_DSC_0259 (Small)
tn_DSC_0261 (Small)
tn_DSC_0285 (Small)
tn_DSC_0308 (Small)
tn_DSC_0309 (Small)
tn_DSC_0312 (Small)
tn_DSC_0318 (Small)
tn_DSC_0319 (Small)
tn_DSC_0320 (Small)
tn_DSC_0321 (Small)
tn_DSC_0336 (Small)
tn_DSC_0338 (Small)
tn_DSC_0341 (Small)
tn_DSC_0344 (Small)
tn_DSC_0346 (Small)
tn_DSC_0348 (Small)
01/60 
start stop bwd fwd

  

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna, Andersson (83’ Holla), Tadic; Texeira (88’ Jones).
Rest bank: Luciano, Ivens, Kappelhof, Keurntjes, Bos.


Opstelling Excelsior
De Ruiter; Nieveld, Smith, Van Steensel (27’ Djellal), Eekman; De Graaf, Vorthoren, Alberg; Broerse, Te Vrede (72’ Wattamaleo), Van Buren (63’ Oost).
Rest bank: Deckers, Lagouireh, Maatsen, Jansen.


Toeschouwers: 21.491
Scores: 41’ Tadic (rebound) 1-0, 51’ Andersson (Texeira) 2-0


Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Inia, Olde Olthof, Honig
Gele kaarten: 5’ De Graaf (overtreding op Tadic), 61’ Te Vrede (overtreding op Burnet)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.