Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

149 gasten online

Bekeravontuur FC Groningen alweer voorbij - AZ wint met 4-2 na verlenging

FC Groningen zal ook dit jaar de prijzenkast niet kunnen aanvullen met de KNVB-beker. De Trots van het Noorden kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van David Texeira, en wist deze voorsprong lang, maar niet lang genoeg vast te houden. Een kwartier voor het einde bracht Viergever de Alkmaarders langszij. Na een zinderende slotfase van de reguliere wedstrijd, waarin Bacuna tot twee keer toe de kans had de wedstrijd te beslissen, begon de verlenging met een snel doelpunt voor AZ. Na een tweede (onsportief) doelpunt van AZ en een tweede gele, dus rode kaart voor Tim Sparv, leek de wedstrijd beslist. De FC kwam echter terug door een doelpunt van invaller Keurntjes. De 4-2 in de eindfase was slechts voor de statistieken, evenals de rode kaart voor Jonas Ivens in de laatste minuut van de verlenging.

 

Het bekeravontuur van FC Groningen is dus al in de kiem gesmoord, Pieter Huistra kan zich met zijn manschappen nu volledig op de competitie concentreren. Om te beginnen zondag a.s., als de FC bij De Graafschap belangrijke punten in de opmars naar het linkerrijtje kan verdienen!

Het niet geheel volle uitvak in Alkmaar (foto: AZ Fanpage)

 

De wedstrijd was nog maar net begonnen toen David Texeira de eerste de beste kans gelijk verzilverde. Hij werkte een voorzet van Leandro Bacuna fraai achter de Alkmaarse keeper Esteban, en zo stond er al na vijf minuten een 0-1 op het scorebord. Zo mooi als dat voor de Groningers was, het deed de wedstrijd geen goed - die was amper het bekijken waard. AZ nam wel het heft in handen, liet de bal goed rondgaan en drukte FC Groningen ver terug op de eigen helft, maar ook de Alkmaarders konden maar weinig kansen afdwingen. Groningen stond voor en hoefde de aanval niet te zoeken en was in balbezit veel te gehaast en onnauwkeurig, waardoor er weinig te genieten viel. Achterin stond het bij de Groningers wel goed, en met name Virgil van Dijk speelde een goede wedstrijd. Hij won alle kopduels en bleef ondanks de aanhoudende druk rustig en geconcentreerd spelen.

AZ kwam pas na ruim een half uur tot een eerste echte kans, toen Maher ineens volledig vrij in het zestienmetergebied bleek te staan, maar zijn schot was te slap en kon door keeper Brian van Loo gekeerd worden. Met een balbezit van 65% tegen 35% in het voordeel van AZ, en acht corners voor de thuisploeg tegenover ééntje voor de Groningers, geven de statistieken van de wedstrijd het spelbeeld van de eerste helft goed weer, en toch stond er ook bij rust nog steeds 0-1 op het scorebord.

De tweede helft begon met een blunder van Tadic, die een levensgrote kans op de gelijkmaker betekende. Een veel te slappe terugspeelbal werd goed door Gudmundsson onderschept, maar de IJslander faalde in de afronding. Nadat hij nog wel keurig Van Loo had omspeeld, belandde zijn schot in het zijnet. AZ voerde de druk verder op en kreeg een tweede grote kans, maar het schot van Maher ging voorlangs. Juist in een fase waarin AZ wat slordiger begon te spelen, viel de gelijkmaker alsnog. Een kwartier voor het einde was het Sparv die onnodig een corner weggaf (al had Van Loo in deze situatie Sparv ook beter moeten coachen), waaruit Viergever wist te scoren.

Vanaf dit moment was er pas sprake van een echte wedstrijd, die het aankijken ook meer dan waard was. In het laatste kwartier waren de beste kansen voor FC Groningen. Eerst ontfutselde Texeira, die geen enkele bal op voorhand verloren acht, AZ-keeper Esteban de bal, om deze vervolgens keurig terug te leggen op Danny Holla. Holla had alleen nog maar een verdediger voor zich, maar schoot veel te gehaast en dus over. In de blessuretijd was het de verder onzichtbare Tadic die een vrije trap na een overtreding op Texeira snel en slim nam, waardoor Bacuna vrij voor Esteban kwam te staan, maar de bal ging via de AZ-doelman naast.

Dus moesten de beide ploegen een half uur extra aan de bak. De verlenging begon goed voor AZ. Een afstandsschot van Moisander werd nog aangeraakt door Kappelhof, waardoor de bal onhoudbaar voor Van Loo het doel in vloog. Even later incasseerde Tim Sparv na een domme overtreding zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht hij gaan douchen. Toen Maher twee minuten later ook nog de 3-1 scoorde, leek de wedstrijd beslist. Hier was wel enigszins onsportief gedrag van Marcellis aan vooraf gegaan, die gewoon doorging met een aanval terwijl Burnet geblesseerd in het Groningse strafschopgebied lag. Doordat scheidsrechter Nijhuis niet had afgefloten, was Marcellis wel in zijn recht, maar sportief is dit natuurlijk niet te noemen. De vraag is echter of de Groningers de bal aan de andere kant in een vergelijkbare situatie wél over de zijlijn hadden getikt.

AZ waande zich al in de volgende bekerronde en ging slordig spelen. Dit leverde nog wat kansen en zelfs een doelpunt voor de Trots van het Noorden op, toen invaller Tim Keurntjes bij zijn debuut in het eerste elftal vanaf 18 meter raak schoot. Aan het begin van de tweede helft van de verlenging had Danny Holla een eigenlijk niet te missen kans op de gelijkmaker, toen Esteban de bal voor de voeten van Holla stompte, maar Danny schoot vanaf vijf meter over. Aan de andere kant benutte Gudmundsson zijn tweede kans van de wedstrijd wel, waardoor de wedstrijd definitief in het slot werd gegooid. In de allerlaatste minuut mocht Jonas Ivens nog een directe rode kaart in ontvangst nemen, nadat hij in de ogen van scheidsrechter Nijhuis AZ-speler Luckassen een scoringskans had ontnomen. Dit betekent dat de Belg er zondag tegen De Graafschap niet bij zal zijn.

De nederlaag tegen AZ betekent voor de Trots van het Noorden de zoveelste gevoelige tik dit seizoen. De grote vraag zal dan ook zijn hoe de spelers dit verwerken en wat de ploeg zondag in Doetinchem kan laten zien. Veel tijd om de rouwen is er niet, zondag moet gepresteerd worden! Vandaag kunnen de wonden nog even gelikt worden en zal bekeken moeten worden hoeveel schade er gisteren is opgelopen. Ivens is zondag geschorst en de beide vleugelverdedigers Hiariej en Burnet zijn geblesseerd uitgevallen, waardoor achter hun inzetbaarheid voor zondag nog een groot vraagteken staat. Morgen, na de afsluitende training weten we meer hierover. Maar wie er zondag ook aan de aftrap zal staan tegen De Graafschap, er zal gestreden moeten worden met het mes tussen de tanden. Gezien de reeks wedstrijden die eraan zit te komen (ajax, Heracles, Twente en Feyenoord) is verliezen geen optie!

 

Nog wat beeldmateriaal voor de liefhebbers:

 

Het knappe doelpunt van David Texeira

Alle doelpunten van de wedstrijd

Een samenvatting van de wedstrijd

Interview met Pieter Huistra na de wedstrijd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Hiariej (46’ Kappelhof), Van Dijk, Ivens (120’ rood), Burnet (101’ Keurntjes); Kieftenbeld, Sparv (97’ rood); Bacuna, Andersson (53’ Holla), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Kwakman, Jones, Pedersen.


Opstelling AZ
Esteban, Marcellis, Moisander, Klavan, Poulsen (62’ Viergever), Wernbloom, Maher, Elm, Beerens, Holman (68’ Messaoud; 75’ Luckassen), Gudmundsson.
Rest bank: Heijblok, Reijnen, Ortiz, Altidore (in warming-up geblesseerd).


Toeschouwers: 7.160
Scores: 5’ Texeira (Bacuna) 0-1; 76’ Viergever (rebound) 1-1, 93’ Moisander 2-1, 99’ Maher (rebound) 3-1, 103’ Keurntjes 3-2, 115’ Gudmundsson (Beerens) 4-2


Scheidsrechter: Nijhuis
Officials: Lobbert, Gerritsen en Lindhout
Rode kaart (2x geel): 23’ en 97’ Sparv
Rode kaart (direct): 120’ Ivens
Gele kaarten: 52’ Burnet, 74’ Klavan, 84’ Maher, 86’ Wernbloom, 90’ Bacuna, 100’ Van Loo, 109’ Viergever

 

De "loting" voor de volgende ronde ziet er als volgt uit:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.