Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

128 gasten online

FC Groningen wint verdiend van De Graafschap na bizar scoreverloop

Nog geen drie etmalen na de verloren slijtageslag tegen AZ heeft FC Groningen vanmiddag drie punten overgehouden aan het duel met De Graafschap, en is opgestoomd naar de achtste plaats. Op grond van het veldoverwicht, de enorme vechtlust en de kansenverhouding was de zege volkomen verdiend, maar de Trots van het Noorden ontsnapte aan een blamage. Na door David Texeira in de tweede helft aan de leiding geschoten te zijn kwam De Graafschap nl. niet alleen uit het niets langszij, maar in de 83e minuut ook op voorsprong door doelpunten van Rose en Wormgoor en de FC leek rijp voor de sloop.  FC Groningen slaagde er echter in de blessuretijd in om zowel de 2-2 (David Texeira) als 2-3 (Dusan Tadic) binnen te schieten. Het thuispubliek keek onthutst toe en de spelers van De Graafschap stortten na het laatste fluitsignaal ter aarde, maar het uitvak ontplofte en FC Groningen neemt drie hele dure punten mee naar Stad en Ommeland!

 

Beeldmateriaal van Eredivisie Live (hapert overigens bij diverse browsers):

Samenvatting De Graafschap - FC Groningen

Interview met Pieter Huistra na afloop van de wedstrijd

Interview met Petter Andersson na afloop van de wedstrijd

Interview met David Texeira na afloop van de wedstrijd

Interview met Dusan Tadic na afloop van de wedstrijd

 

Toegiften:

Reportage van RTV Noord na afloop van de wedstrijd

Spelersopkomst vanuit uitvak

Feest na afloop in het uitvak

 

Inmiddels hebben we onderaan het wedstrijdverslag een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd.

 

Er zal nog lang worden nagepraat over de wedstrijd van vanmiddag. FC Groningen dicteerde over grote delen de wedstrijd, zonder overigens tot sprankelend voetbal te komen, scoorde wel maar benutte diverse andere kansen niet. Een aloude voetbalwet ging toen weer eens op: de bal vloog er aan de andere kant in. Niet één keer maar zelfs twee keer. De FC leek zichzelf weer eens tekort te doen en met een nederlaag af te druipen, maar in de blessuretijd gebeurde alsnog het mirakel: Groningen scoorde twee doelpunten en won met 2-3. Dik verdiend, maar in de 83e minuut zullen weinigen hun geld op een overwinning voor de FC hebben gezet! Terug naar het begin.

 

Eerste helft

Zoals verwacht startte FC Groningen met Kappelhof op de plaats van Hiariej en Burnet had van de medische staf groen licht gekregen om aan de aftrap te verschijnen.

 

Het met 250 man gevulde uitvak had er zin in, liet zich door het aangrenzende vak van de fanatieke aanhang van De Graafschap niet van de wijs brengen en zong de FC hartstochtelijk toe, en de aanhang moest het ontgelden dat hun liedjes wel verdacht veel op de onze leken:"alles gejat olé olé". Het was nu eenmaal een onderling landbouwersgevecht tussen boeren en superboeren.

 

FC Groningen koos meteen na de aftrap de aanval en zette in de eerste minuten veel druk naar voren. Groningen verdiende al snel een corner, waarbij Van Dijk als kopsterke verdediger mee naar voren ging en over het doel van de goede keeper De Winter kopte, en Johan Kappelhof kon ons als rechtsback bekoren. Hij ging pittig de duels in en legde allerlei slidings op de mat. FC Groningen ging dus met een goede wedstrijdinstelling de wedstrijd in.

 

Na een kwartiertje, waarin we Petter Andersson nog een corner zagen veroveren uit een pass van Dusan Tadic, en Bacuna uit een aanval via Tadic en Andersson over zagen schieten, gaf Pieter Huistra aan de zijlijn aan dat het jagen op de bal niet moest verslappen. De Graafschap kreeg nl. steeds meer balbezit en dat was niet de bedoeling.

 

De thuisploeg speelde erg compact en liet zich als de FC in balbezit was ver terugzakken en loerde op de counter. Dat is voor elke tegenstander lastig te bespelen, ook voor FC Groningen. Groningen ging er echter goed mee om, probeerde geduldig op te bouwen en werkte bovendien keihard. Er ging aan de kant van Grunn wel het één en ander mis, maar op de werklust was niets aan te merken.

 

Halverwege de eerste helft kreeg David Texeira een kans uit een aanval over Andersson (door Van Loo met een verre trap bereikt) en Tadic. De namen van Petter Andersson en Dusan Tadic noemen we niet voor niets erg vaak. Zij waren de opvallendste aanvallend ingestelde spelers aan de kant van FC Groningen. Op het middenveld speelde Maikel Kieftenbeld weer een puike partij.

 

Lorenzo Burnet werd ook nog gevaarlijk en kreeg een kansje, en tien minuten vóór rust kreeg Bacuna een vrij grote kans op de verdiende voorsprong. Tadic gaf de bal aan de snel opgekomen Burnet die voorgaf. Texeira stapte al dan niet bewust over de bal heen maar het lukte Leandro niet de bal aan te nemen.

 

FC Groningen bleef het betere en het verzorgdere van het spel hebben en de eerste fluitconcerten stegen op vanaf de thuisvakken. We zagen twee vrije trappen. Eentje van Virgil van Dijk, die de bal hard op keeper De Winter schoot (wat een kracht heeft Virgil in z’n voeten zeg!) die er een corner van kon maken, en aan de andere kant zowaar ook eentje, maar hier had Brian van Loo de bal klemvast.

 

Van Hulten floot af en toe behoorlijk pietluttig, maar gelukkig niet partijdig.

 

Vlak vóór de rust bereikte Lorenzo Burnet Petter Andersson. De Zweed werd wat gehinderd maar slaagde er toch in een mooi schot te lanceren. De Winter kon echter redding brengen. Het was al het vijfde schot op doel van het steeds dominanter spelende FC Groningen, tegenover slechts eentje van De Graafschap. Een niet zelden voorkomend Gronings probleem was echter het omzetten van veldoverwicht en kansen in doelpunten.

 

In de blessuretijd van de eerste helft kopte Andersson de bal nog over het doel uit een corner van de zeer actieve Tadic. Even later was het rust. FC Groningen had die met een voorsprong in moeten gaan, maar het stond nog 0-0.

 

Tweede helft 

Direct na de rust lieten Huistra en Van de Looi Matías Jones en Emil Johansson warmlopen; de Graafschap had al tegen het einde van de eerste helft een wissel voorbereid, maar Sreckovic kreeg dermate veel preken en boekwerken met instructies over zich uitgestort dat hij pas in de 51e minuut het veld betrad, ten koste van Breinburg. Op dat moment had FC Groningen alweer een paar kansen gehad, maar Bacuna (bediend door Tadic) en Andersson wisten het net niet te vinden.

 

Poepon vocht een fel duel uit met Van Dijk, die ook weer een paar maal een prachtige verre pass verstuurde. Wat een speler is dat geworden zeg!

 

Meijer van De Graafschap plantte zijn knie nog in de rug van Petter Andersson, die naar de grond ging, maar scheidsrechter Van Hulten ontging de smerige overtreding volledig. Gelukkig kon Petter na verzorgd te zijn wel doorspelen.

 

Nadat Jones en Johansson moesten gaan zitten mocht Jones wederom warmlopen. Even later kwam FC Groningen EINDELIJK op voorsprong! In de 64e minuut bereikte Andersson Tadic, die aan de rechterkant voorgaf op David Texeira die lekker inschoot: 0-1!

 

De voorsprong was volkomen verdiend, maar had alleen hoger moeten zijn. De Graafschap wisselde meteen (Kujala voor Evers), maar het was FC Groningen dat een dikke kans kreeg. Bacuna en Texeira liepen elkaar echter in de weg. Even later kwam Bacuna vrij voor keeper De Winter te staan. Leandro had beter kunnen afspelen, maar schoot zelf - helaas, slechts een corner was het resultaat.

 

Beide ploegen wisselden vervolgens. Bij de thuisploeg kwam Overgoor voor De Leeuw, en Pieter Huistra bracht niet Jones in maar Danny Holla. Bacuna ging eraf. Een verdedigende wissel dus. Was dat wel verstandig? Waarom niet Jones of Enevoldsen inbrengen?

 

Danny Holla stond koud binnen de lijnen of het stond zowaar 1-1. Kujala schoot nogal slecht op doel, maar zijn poging bereikte Rose die met een fraaie beweging Van Loo het nakijken gaf. Uit het niets was De Graafschap langszij gekomen...

 

FC Groningen moest nu oppassen. De Graafschap had nl. bloed geroken, en de FC had steeds meer kleine overtredingen nodig om de aanvallen van de Achterhoekers te onderbreken.

 

De Graafschap kopte net naast uit een vrije schop, vervolgens leed Petter Andersson balverlies waarna Virgil van Dijk moest corrigeren en Poepon vasthield, een terechte gele kaart was het gevolg.

 

Petter Andersson werd vervolgens gewisseld. Onze captain had keihard gewerkt en was op. Thomas Enevoldsen kwam in de ploeg. Twee minuten later was het echter niet FC Groningen, maar De Graafschap dat op voorsprong kwam: Rose werd in de 83e minuut in de mangel genomen door Enevoldsen en Sparv, waardoor de thuisploeg een vrije schop kreeg. Deze werd door Wormgoor direct binnengeschoten. Van Loo had hier moeten ingrijpen maar vloog langs de bal: 1-2. FC Groningen kreeg het alsnog betaald dat het diverse kansen niet had benut en stond achter.

 

Het stadion ontplofte en niemand gaf nog een cent voor de kansen van FC Groningen. Huistra wisselde aanvallend (Jones voor Burnet), maar de FC was het kwijt.

 

En toen ... de legendarische blessuretijd. Eerst was het Tadic die een vrije schop heel snel nam op Enevoldsen, die Texeira bereikte. De Uruguayaan bedacht zich niet en schoot de bal in het doel. 2-2 in de 1e minuut van de blessuretijd! Tenminste nog een punt leken we aan het duel over te houden. Het werden er echter drie. Twee minuten later was het Kieftenbeld die weer Enevoldsen bereikte. De Deen bereikte wederom David Texeira, die op De Winter schoot, maar deze redde, waarna de bal bij Dusan Tadic belandde. De Serviër schoot bekeken in het doel en we gingen uit ons dak: 2-3 na 93 minuten! Snel daarna zat de wedstrijd erop en konden we ons in het feestgedruis storten. Een terechte en zeer belangrijke overwinning, die heel wat makkelijker tot stand had kunnen komen ;-)

 

Met twee competitieoverwinningen op rij gaan we toch met een aardig gevoel de strijd met ajax aan. Ook daar zal een goede wedstrijdinstelling nodig zijn, maar wie weet is Texeira dan opnieuw ons goudhaantje! Eén ding is zeker: David Texeira ontwikkelt zich veel sneller tot gevaarlijke en extreem doelgerichte basisspeler dan zijn illustere landgenoot Suarez, die veel meer tijd nodig had om te wennen aan het Nederlandse voetbal. Wij gaan nog veel plezier aan David beleven!

 

Ook zeer belangrijk: Dusan Tadic heeft de opgaande lijn weer te pakken. Tegen Excelsior oogde hij al iets minder flets en vandaag was hij één van de betere spelers. En of je met een Tadic in vorm speelt of niet scheelt een slok op een borrel. Ook veel beter op dreef dan de laatste weken: Petter Andersson. Lang niet alles lukte, maar er ging weer dreiging van hem uit en werkte kei- en keihard. Mooi om te zien! En verder: Johan Kappelhof en Virgil van Dijk in de verdediging laten staan graag! En ook de variant van Dusan Tadic op rechts en Thomas Enevoldsen op links (zo speelde de FC op het eind) smaakt naar meer!

 

Fotoreportage van Eric Smit:

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0014 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0040 (Small)
tn_DSC_0043 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0050 (Small)
tn_DSC_0071 (Small)
tn_DSC_0075 (Small)
tn_DSC_0077 (Small)
tn_DSC_0079 (Small)
tn_DSC_0083 (Small)
tn_DSC_0084 (Small)
tn_DSC_0107 (Small)
tn_DSC_0131 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0155 (Small)
tn_DSC_0181 (Small)
tn_DSC_0197 (Small)
tn_DSC_0207 (Small)
tn_DSC_0213 (Small)
tn_DSC_0234 (Small)
tn_DSC_0257 (Small)
tn_DSC_0264 (Small)
tn_DSC_0285 (Small)
tn_DSC_0287 (Small)
tn_DSC_0315 (Small)
tn_DSC_0345 (Small)
tn_DSC_0347 (Small)
tn_DSC_0358 (Small)
tn_DSC_0377 (Small)
tn_DSC_0379 (Small)
tn_DSC_0385 (Small)
tn_DSC_0386 (Small)
tn_DSC_0387 (Small)
tn_DSC_0389 (Small)
tn_DSC_0395 (Small)
tn_DSC_0398 (Small)
tn_DSC_0399 (Small)
tn_DSC_0400 (Small)
tn_DSC_0406
tn_DSC_0406 (Small)
tn_DSC_0412 (Small)
tn_DSC_0416 (Small)
01/47 
start stop bwd fwd

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Van Loo; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet (84’ Jones); Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (69’ Holla), Andersson (81’ Enevoldsen), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Bakker, Johansson, Keurntjes.


Opstelling De Graafschap
De Winter; Jansen, Wormgoor, Van de Pavert, Evers (66’ Kujala), Rose, Meijer, De Leeuw (69’ Overgoor), Breinburg (51’ Sreckovic), Poepon, El Hassnaoui.
Rest bank: Van der Kracht, Nalbantoglu, Abdulla, Johnson.


Toeschouwers: 11.000
Scores: 65’ Texeira (Tadic) 0-1, 70’ Rose (Kujala) 1-1, 83’ Wormgoor (vrije trap) 2-1, 91’ Texeira (Enevoldsen) 2-2, 92’ Tadic (Texeira) 2-3.


Scheidsrechter: Van Hulten
Officials: Geutjes, Lapar, Gerritsen
Gele kaarten: 73’ Van Dijk (overtreding op Poepon), 85’ Tadic (protesteren)

 

(fotoreportage van Eric volgt!)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.