Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

205 gasten online

De jonge Fodé Fofana, die eind van dit jaar 11 jaar wordt, speelde afgelopen seizoen in GVAV E1 en maakte al bijna twee jaar deel uit van de Voetbalschool FC Groningen, het voortraject vóór de instroming in de D-junioren van FC Groningen. Doorstroming van de voetbalschool naar FC Groningen D3 is zeker geen automatisme, maar Fodé zou zeker in aanmerking zijn gekomen voor een plekje in het team van trainer Bote Talsma, of in FC Groningen D1, het keurkorps van Arjen Jorritsma.


Fodé Fofana verruilt GVAV en Voetbalschool FC Groningen voor FC Barcelona
(foto: Dagblad van het Noorden)

Het loopt echter allemaal anders. Fodé Fofana vervolgt zijn carrière in de jeugdopleiding van FC Barcelona en is komend seizoen één van de zgn. Aleví A-junioren, zoals uit dit Catalaanse overzicht blijkt. Fodé is in deze groep één van de drie nieuwelingen. De beide andere gecontracteerde toppertjes in de dop zijn Robert Navarro van Osasuna en Pablo Moreno uit Granada. Komend seizoen zullen in totaal 61 junioren proberen hun droom in de jeugdopleiding van Barcelona waar te maken, aldus Sport.es.

Hans Nijland en Henk Veldmate komen vandaag in het Dagblad van het Noorden aan het woord. Hans Nijland doet de overgang van de talentvolle middenvelder wel erg kort af met "Als ik al op D- en E-junioren moet gaan letten, heb ik er een dagtaak bij", maar Henk Veldmate gaat iets dieper op de zaak in. Hij geeft aan vele gesprekken met Fodé en zijn vader, Abdoul Fofana, gevoerd te hebben. "De lokroep van Barcelona was kennelijk toch sterker. Zeg daar maar eens nee tegen."

Fodé voetbalt al sinds zijn tweede en kwam via Velocitas bij GVAV terecht. Tijdens een zomertoernooi in Frankrijk werd hij gescout door clubs als Paris Saint-Germain, Lyon en FC Barcelona. Barça nodigt hem vervolgens uit voor een vierdaagse stage, waar hij grote indruk maakte. De club maakte vervolgens met succes werk van het contracteren van de jonge knaap en liet o.a. ook ajax achter het net vissen. Inderdaad, contracteren: Fodé tekent een meerjarige verbintenis in Barcelona.

Fóde zal met zijn vader en zijn zusje naar Spanje vertrekken. Vooralsnog zal in een hotel moeten worden gewoond; pa is echter op zoek naar een woning vlakbij het trainingscomplex Joan Camper aan de rand van Barcelona. Vader kijkt de situatie één jaar aan, en als alles goed gaat komt ook moeder over, aldus het DvhN. Abdoul laat zijn zoon bewust niet bij een gastgezin wonen: "Ik laat hem niet gaan!"


Ingang van het trainingscomplex van FC Barcelona

Fodé's vader houdt zijn zoontje bewust uit de publiciteit en blijft nuchter: "De weg is nog lang. Dit is wat Fodé wil. Ik heb hem nooit gepusht. Als het om geld ging, had ik beter voor een Engelse club kunnen kiezen. We laten mensen zeggen en denken wat ze willen."

Fofana Sr. heeft echter geen boodschap aan de kritiek van PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken, een fervent tegenstander van het aangaan van contracten van jonge kinderen bij voetbalclubs. Abdoul Fofana: "Hij weet er helemaal niets van. Laat ie zich bekommeren om talentvolle kinderen in asielzoekerscentra die misschien het land worden uitgezet. Barcelona laat Fodé echt niet aan zijn lot over. Alles is goed geregeld. Studie, de woning, hij hoeft zich geen zorgen te maken. Fodé moet daar ook op school presteren. FC Barcelona wil niet dat de school lijdt onder het voetbal."

Wij geloven zeker dat de familie Fofana niet over één nacht ijs is gegaan. Het voelt echter niet goed, het verleiden van een 10-jarig ventje om uit zijn vertrouwde omgeving te vertrekken. Moeder blijft nog een jaar in Groningen; zijn Groningse vriendjes is hij kwijt. En hoeveel van de 61 jonkies die de jeugdopleiding van Barcelona rijk is zullen het uiteindelijk redden? Het vertrek van Fodé moet bovendien hard aankomen bij de jeugdscouts van FC Groningen, die niet eens de kans krijgen om Fodé in de jeugdopleiding van FC Groningen door te ontwikkelen.

Wij hopen echter dat Fodé zijn grote droom weet waar te maken!


Eén van de vele sportvelden van Ciutat Esportiva Joan Gamper

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.