Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

254 gasten online


Veel gekker moet het niet worden. Volgens Varkenoord Watch vertrekt Lion Kalentjev, een 14-jarige speler van het door Gerard Wiekens getrainde FC Groningen C2, na dit seizoen naar Feyenoord, alwaar hij in de C1 zal instromen. FC Groningen C2 heeft dit seizoen 50 doelpunten gescoord; het overgrote deel hiervan werd door Lion voor zijn rekening genomen: zijn teller staat op het imposante aantal van 26 doelpunten.

Volgens Varkenoord Watch werd Lion Kalentjev ook door ajax gevolgd (bron), maar de keuze van Lion en zijn familie is, als het bericht klopt, op Feyenoord gevallen. De jeugdopleiding van FC Groningen heeft het nakijken. Triest. Lion gaf op 2 april jl. op Twitter aan een gesprek bij Feyenoord gehad te hebben.

UPDATE dinsdag 8 april 2014: "Feyenoord wil tweede speler van FC Groningen C2 inlijven"
Wim Masker schrijft op dinsdag 8 april 2014 in de Groninger Gezinsbode dat Feyenoord naast Lion Kalentjev nóg een speler van FC Groningen C2 wil inlijven, te weten middenvelder Orkun Kökcü (13). Orkun Kökcü, geboren op 29 december 2000, speelt net als Lion Kalentjev sinds medio 2011 in de jeugdopleiding van FC Groningen. Orkun kwam over van Stormvogels.

Inmiddels heeft Orkun Kökcü gemeld dat de overgang naar Feyenoord rond is. Volgend jaar zal hij uitkomen voor Feyenoord C1 (bron). Orkun zegt drie hele mooie seizoenen bij FC Groningen te hebben gehad.

Hans Nijland:
"Daar leid je jonge talentvolle jongens niet voor op, maar je kunt er helaas niets tegen doen"

De algemeen directeur van FC Groningen reageert tegenover RTV Noord als volgt op bovenstaand bericht: "Feyenoord heeft zich keurig bij ons gemeld om te zeggen dat ze met de familie van Kalentjev om tafel gaan. Natuurlijk is het jammer dat hij ons waarschijnlijk gaat verlaten. Daar leid je jonge talentvolle jongens niet voor op, maar je kunt er helaas niets tegen doen. Deze jongen is pas veertien en je mag pas een speler een contract aanbieden wanneer hij zestien is."

Lion Kalentjev werd op 9 januari 2000 geboren en kwam medio 2011 over van GVAV Rapiditas. Hij begon zijn groen-witte loopbaan in het FC Groningen D3 van Bote Talsma. Drie seizoenen later lijkt zijn tijd in Groningen alweer voorbij.

FC Groningen ontvangt bij het vertrek van een jeugdspeler een opleidingsvergoeding van ca. € 13.500 per opleidingsjaar. In het geval van Kalentjev als Kökcü gaat het in totaal om een bedrag van ca. € 81.000.

Uiteraard hoort het bij een gezonde Groningse opvoeding om kroost liefde voor de Trots van het Noorden bij te brengen. Masker schrijft veelzeggend over het ronselen door nationale en internationale topclubs: "Met name allochtone ouders, die weinig of geen binding met de regio voelen, blijken er gevoelig voor."

We moeten niet vreemd opkijken als de ouders van Lion en Orkun, die hun kinderen voornamelijk als handelswaar beschouwen, binnen twee jaar zwichten voor de lokroep van één of andere Engelse club. In dat geval zal Feyenoord moord en brand schreeuwen. De hypocrisie ten top. (En wij doen er vrolijk aan mee. Werd Kökcü niet als 10-jarig knaapje bij Stormvogels weggehaald? Maar dit geheel terzijde.) Wellicht wordt het tijd voor wetgeving - de hoop dat voetbalbonden dit soort taferelen aan banden kunnen leggen lijkt weinig realistisch.

De Speld voorspelt dat de volgende stap het contracteren van foetussen zal zijn. Wellicht is dit nog treurige toekomstmuziek, maar het vertrek van een talent uit een C2-elftal zal voor jeugdscouts en -opleiders hard aankomen.

Lachwekkend: Feyenoord Academy genomineerd voor beste Ned. jeugdopleiding

Ondanks bovenstaande durft Feyenoord met droge ogen op de clubsite te vermelden dat de Feyenoord Academy is genomineerd voor de Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding. Dat deze talenten hun opleiding voor een groot gedeelte elders hebben genoten blijft helaas onvermeld in het artikel. Het moge duidelijk zijn - het ophalen van talenten bij andere clubs loont.

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.