Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

77 gasten online

Roemeense spits Florin Costea: wordt het Spanje, Italië of toch Groningen?

Op 14 december schreven we hier al over Florin Costea, de 24-jarige spits van het Roemeense Universitatea Craiova. Zijn naam werd nadrukkelijk in verband gebracht met diverse clubs, waaronder FC Groningen. De geruchtenstroom werd daarna steeds heviger. In Roemenië rekent men nu op een vertrek van Costea uit Roemenië. Zelf wil de aanvaller het liefste naar Spanje, Italië of naar Nederland. De vraagprijs bedraagt in de winterstop 4 miljoen euro. De vraag is wat FC Groningen kan en wil besteden. Heeft het de 2,6 miljoen, die een overgang van Morten Nordstrand moet kosten, gereserveerd, en kan het dit geld aan een andere transfer besteden? Of heeft de FC

dit geld deels nodig om de faillissementen van diverse sponsoren op te vangen?

 

UPDATE 29-12-2009: volgens de Schotse pers neemt Celtic één dezer dagen de beslissing of het Florin Costea danwel Olivier Giraud, de 23-jarige aanvaller van het Franse Tours en goed voor 17 doelpunten in 33 wedstrijden, zal trachten te contracteren. Wordt het Costea dan kunnen we ons richten op alternatieve aanvallende versterking voor FC Groningen.

Inmiddels lezen we hier en hier dat "alb-verde", oftewel "wit-groen" (bedoeld wordt Celtic, niet te verwarren met "groen-wit", onze FC) begin januari een beslissing neemt over Costea of Giraud. De centerij speelt een grote rol bij deze beslissing omdat de Schotten met Ki Sung Zueng en Dmitry Verkhovtsov al twee prijzige aanwinsten binnen hebben gehaald. Celtic-manager Tony Mowbray noemt zowel Costea als Giraud zeer goede spitsen met een goede handelingssnelheid voor het doel, "exactly what Celtic need at this time". Volgens ons is dit ook exactly wat de FC nodig heeft! Costea zelf zegt nog steeds dat hij de interesse van Celtic alleen uit de kranten kent en dat er dus niks concreet is.

 

Dat de Roemeense spits Costea talent heeft, staat buiten kijf. Het rijtje in de aanvaller geïnteresseerde clubs is dan ook indrukwekkend. Opvallend is dat FC Groningen steevast wordt genoemd als club die de topscorer van de Roemeense Liga I graag zou willen binnenhalen. Topscorer in het seizoen 2008-2009 van Universitatea Craiova met 17 doelpunten, in het seizoen daarvóór 15, in het lopende seizoen heeft hij er ook alweer 8 in liggen (in 15 wedstrijden), sinds 2006 is hij goed voor 40 goals in 91 wedstrijden en er prijken inmiddels ook al 6 interlands achter zijn naam. Voor al dit cijfermateriaal en nog veel meer kunt u zich stukbijten op het Roemeense Wikipedia.

 

Schreven we op 14 december jl. nog dat clubs als FC Porto en Olympiakos Piareus afgelopen zomer afknapten op de buitenproportionele afkoopsom van 7 miljoen euro die de schatrijke en niet geheel onomstreden clubeigenaar van Craiova, Adrian Mitetelu, om de nek van de aanvaller had gehangen, inmiddels is de prijs gezakt tot 4 miljoen euro. Nog altijd veel geld voor een overgang in de winterstop, gezien het feit dat Costea's contract komende zomer afloopt.

 

De kranten staan ook na ons bewuste artikel bol van de speculaties rond Florins persoontje. FC Groningen maakt, en da's een goed teken, elke keer weer deel uit van het lijstje van clubs die in Costea geïnteresseerd zouden zijn, net als niet geheel onbekende clubs als Dinamo Moskou, 1. FC Köln, Hamburger SV, Schalke 04, Wolfsburg, Portsmouth, Fulham, Celtic en FC Porto. Voorwaar geen schande voor onze FC om steeds weer tussen dit negental genoemd te worden, toch? En wie weet. What's in a name. Florin, oftewel, Florijn, de voorloper van de oerhollandse chartale degelijkheid, de gulden.

 

Op 22 december 2009 schreef Costea's voormalige coach, Gică Lepădatu, in de locale Roemeense krant Adevărul dat zijn vroegere pupil, die met de koosnaam "Cioara" door het leven gaat, bij voorkeur goed tot zijn recht zou komen in de Italiaanse Serie A of in de Spaanse Primera Division. (Aanvulling FCG Online: opvallend genoeg worden er geen Italiaanse of Spaanse clubs genoemd die zouden azen op Costea.) Clubeigenaar Mititelu vertelt dat er momenteel alleen verkennend wordt gesproken met clubs en dat er pas per 5 januari a.s. een concreet bod zal liggen. Tot die tijd mag Costea voor 4 miljoen euro van club verwisselen. Dit bedrag is echter nog door geen enkele club geboden. Costea maakt zich er niet druk om. Hij zit er ontspannen bij, thuis op bezoek bij zijn ouders in Râmnicu Vâlcea, en zegt dat hij wel ziet waar hij heen gaat. Eén ding staat echter vast: hij wil bij zijn volgende club aan spelen toekomen en dus niet op de bank verpieteren. (Aanvulling FCG Online: door tal van het tiental geïnteresseerde clubs zou dan een streep kunnen omdat vele van die clubs hem niet voor de basis maar voor de breedte zouden halen. Dit geldt echter niet voor FC Groningen. Mocht de club daadwerkelijk nog altijd over de volle 2,6 miljoen euro kunnen beschikken die het voor een contractering van Morten Nordstrand moet neertellen, dan is er in het onderhandelingsproces met Universitatea Craiova wellicht wat te halen indien het - zoals wij verwachten - inderdaad na dit seizoen af zal zien van de diensten van de blessuregevoelige Deen die maar niet kan overtuigen. Hoe de vlag er momenteel bij het Trots van het Noorden financieel bijhangt weten wij echter niet precies, afgaande op allerlei berichten in de Noordelijke pers lijkt de vlag langzaam richting de toestand van half-stok af te glijden.)

 

Gică Lepădatu voegt hier nog aan toe dat Costea de laatste tijd behoorlijk is gerijpt en goed zou passen in Engeland of in Italië. Hij noemt AS Roma als mooie club voor de aanvaller. Overigens roemt hij ook Florins jongere broer, Mihai Costea, als zijnde een krachtige, snelle speler die over een paar jaar vermoedelijk in de Engelse Premie League zal spelen. Tenslotte komt Florins moeder nog aan het woord. Kennelijk zijn de Roemeense familiebanden sterk en is de mening van de ouders erg belangrijk. Zij heeft geen voorkeur voor welke club dan ook, ze zegt dat het belangrijkste is dat het een club is waar haar zoon zich goed zal voelen.

 

Op 27 december 2009 meldde teammanager van Craiova, Silvian Cristescu, in een interview met dezelfde krant (klik hier) dat hij verwacht dat Florin Costea de komende maand verhuist, al wist hij op dat moment nog niets van een concreet bod dat welke club van genoemd tiental dan ook uitgebracht zou hebben. Zelfs het meest concrete gerucht, dat van het door Celtic uitgebrachte en door Mititelu van tafel geveegde bod van 2 miljoen euro, kan hij niet bevestigen. Hij denkt wel dat Costea in een sterke competitie zou passen omdat het een technisch sterke, snelle aanvaller is.

 

De bewuste krant was die 27e december ruimhartig in het verstrekken van paginavullende ruimte over Florin Costea. We duikelden nl. nog twee interviews op over de spits: hier en hier. Journalist Marian Apipie,verantwoordelijk voor alle stukken, had een bijzonder productieve dag. In laatstgenoemde stukken staat dat Costea erg graag naar Italië, Spanje of Nederland zou verkassen, en dat zijn club Universitatea Craiova inmiddels met tien clubs heeft gesproken maar dat er nog geen bod is uitgebracht. (NB Uit de drie lievelings-voetballanden van Costea is FC Groningen de enige club onder de tien uitverkorenen.) Costea zelf benadrukt dat er met Celtic niks concreet is, al noemt hij de Schotse club wel leuk. Hij is nog steeds erg relaxt en ziet wel, na zijn vakantie, wat de toekomst hem brengt. Vader Florin Costea Sr. tenslotte zegt dat de familie elke avond weer geamuseerd op de bank de dagelijkse meldingen over de nieuwe club van Florin Jr. tot zich neemt, ze kunnen er hartelijk om lachen. Allerlei transfers over zoonlief komen langs in de pers, maar pa zegt dat hij het toch zou moeten weten als er iets concreet zou zijn. En dat is er volgens Costea Sr. niks. Hij zou zijn zoon het liefste naar Duitsland zien verkassen, maar zolang er geen biedingen van welke club dan ook op tafel liggen gaat hij er vanuit dat zijn zoon ook na de winterstop gewoon in Craiova speelt. Maar, tegen zijn zoon: "Als je wilt gaan, dan ga!" Maar totdat het zover is, blijft het ijdel praten, aldus senior.

 

Wordt vervolgd. Florin Costea is hot, zeker in het Roemeense Craiova. Binnenkort weten we meer of zijn toekomst bij de Trots van het Noorden ligt of een stuk zuidelijker.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.