Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

287 gasten online

Uruguayaanse pers: "Matías Jones dichtbij overgang naar FC Groningen"

Matías Jones. Zijn naam wordt al een poosje in het Nederlandse geruchtencircuit in verband gebracht met FC Groningen, maar de onderbouwing was nog wat magertjes. FCG Forum-gebruiker alberto44 heeft nu echter ook een artikel in de Uruguayaanse pers gevonden en afgaande op dat bericht lijkt een overgang van de 19-jarige aanvaller van het Uruguyaanse Danubio Fútbol Club opeens erg nabij. Volgens de betreffende site, Quenonino (dat een vraaggesprek had met Aníbal Rey Bozzolo, de Secretario van het bestuur van Danubio) is er gisteren gesproken tussen Danubio en FC Groningen en lijkt er overeenstemming over de transfersom bereikt te zijn. De site meldt dat FC Groningen nog geen details bekend wil maken, en dat de mondelinge overeenkomst nog schriftelijk door de FC bevestigd moet worden. Jones verblijft momenteel met Uruguay onder 20 jaar in Peru waar een Zuid-Amerikaans toernooi (het Sudamericano Sub20) wordt gespeeld. Uruguay U20 verloor de eerste wedstrijd met 2-1 van Argentinië U20; Matías Jones zat de gehele wedstrijd op de bank. Quenonino sluit overigens niet uit dat Jones pas over een half jaar, dus in de zomerstop, naar FC Groningen verkast.


Kenmerken van hem als speler: Uit de reacties onder het artikel blijkt dat men hem niet graag ziet vertrekken bij Danubio. Ze vinden Jones een snelle en behendige maar ook fysiek sterke spits ('rapido, encarador, habilidoso, y desborda muy bien; muy bien fisicamente'), en dat hij ondanks z'n jeugdige leeftijd (hij wordt nog 'el pibe' genoemd, dus een kid) leiderscapaciteiten heeft ('bien dirigente').

Statistieken: Op Football Database valt te lezen dat Jones sinds 2008 voor Danubio speelt. Het eerste seizoen voor Danubio B; sinds het seizoen 2009-2010 speelt hij ook af en toe voor de hoofdmacht van Danubio. Zowel in het vorige seizoen als in het huidige seizoen speelde hij vier maal voor Danubio I. In deze acht wedstrijden (één basisplaats) speelde hij in totaal 249 minuten, dus gemiddeld een dik half uur. Hij scoorde dit seizoen één maal.

 

We kunnen bepaald niet zeggen dat het World Wide Web is overspoeld met informatie over Matias Jones. Dit seizoen kwam de kleine aanvaller (volgens de website van Danubio meet Jones zegge en schrijve 1,74m en weegt hij 68 kg) vier maal voor zijn club in actie en scoorde in die wedstrijden één keer (zie bv. IMScouting). Normaal gesproken speelt hij echter nog in de jeugd van Danubio. Geboren werd hij op 01-07-1991 in Montevideo.

 

Volgens het artikel volgt FC Groningen de aanvaller al twee jaar. Bewegende beelden met doelpunten van Jones zijn, met dank aan het FCG Forum, hier en hier te zien. (Klik in de plaatjes om de filmpjes op te starten.) Verder heeft hij ook in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tussen Nacional en Danubio gespeeld. Nacional won deze wedstrijd met 2-1; het doelpunt van Danubio is vreemd genoeg niet te zien, maar Jones zelf wel. Klik hier om een indruk te krijgen van het traditioneel emotierijke Uruguayaanse clubvoetbal. Zet het geluid niet te hard

 

Het is niet louter rozegeur en maneschijn wat vanuit Danubio naar Nederland komt overwaaien, aangezien ene Bruno $ilva ook al de oversteek vanuit Danubio naar Groningen maakte.

 

Wij gaan ons de komende tijd verder in Matías Jones verdiepen. Feit is dat hij over een kleine zes maanden de leeftijd van 20 jaar bereikt en als niet-EU-speler in Nederland dan een vorstelijk jaarsalaris van een slordige € 500.000 moet gaan verdienen, tenzij hij naast een Uruguayaans pas een Europese identiteit kan overleggen. De zoëven aangehaalde heer Silva kwam in Groningen naar verluidt binnen met de smoes dat hij wel een Italiaans paspoort kon regelen, hetgeen echter nooit geschiedde.

 

Het lijkt ondenkbaar dat Jones door Groningen gekocht zou worden zonder dat er een andere grootverdiener uit de huidige selectie van Pieter Huistra gaat vertrekken. Wellicht dat de door de Uruguayaanse site genoemde mogelijkheid van het pas over een half jaar aantrekken van Jones duidt op het vermoeden van FC Groningen dat er pas dan een speler van de FC vertrekt. Jones zou dan het tweede deel van het seizoen in Uruguay (de zgn. Clausura, wat volgt op de Apertura, de eerste seizoenshelft) kunnen afmaken. Uiteindelijk wordt de kampioen in Uruguay bepaald in een playoff tussen de beste teams van de Apertura en de Clausura.

 

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat FC Groningen met Danubio een constructie à la Matías Cahais wil afspreken. Cahais werd door FC Groningen van het Argentijnse Boca Juniors gehuurd en kon op een aantal vastgelegde momenten tegen een vastgelegde prijs (die opliep naarmate het aanschafmoment later was) worden gekocht. Deze constructie heeft in vergelijking met een directe aanschaf een drukkend effect op je salarisgebouw, iets dat FC Groningen nastreeft. Cahais speelt momenteel overigens bij het Argentijnse Racing Club de Avellaneda. 

 

 

Matías Jones, nu al spelend met schoeisel in de juiste kleur

 

Resterende poulewedstrijden Uruguay U20 bij Sudamericano Sub20:

 

donderdag 20 januari 2011 Uruguay U20 - Venezuela U20

zaterdag 22 januari 2011 Uruguay U20 - Chili U20

vrijdag 28 januari 2011 Uruguay U20 - Peru U20

 

Reeds gespeeld:

 

zondag 16 januari 2011 Uruguay U20 - Argentinië U20 1-2

(klik hier voor statistieken en opstellingen van die wedstrijd)

 

Er wordt gespeeld in twee poules van elk vijf landen; de beste drie gaan door.

 

Het toernooi in Peru waar Matías Jones momenteel aan meedoet duurt nog tot en met woensdag 9 februari a.s. De transfer window zit er dan al ruim een week op. De vraag is dus even hoe FC Groningen het afronden van de transfer gaat insteken, mocht het überhaupt geïnteresseerd zijn in Jones en zo ja, mocht het hem al in januari willen aantrekken. Mogelijk is wel dat het toernooi er voor Jones al op 28 januari a.s. op zit, dit is het geval als Uruguay zich dan niet bij de eerste drie in de poule heeft geklasseerd. Met een bliksemactie zou de deal dan tijdig vóór het einde van de transfer window afgerond kunnen worden.

 

 

Door de nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Argentinië wordt overwogen om het tegen Venezuela iets anders aan te pakken. Op Ultimas Noticias, dat kopt dat het essentieel is om die wedstrijd te winnen en dat de jongeren een spoedig herstel nastreven, lezen we dat daarbij wordt gedacht aan Matías Jones, die tegen Argentinië de hele wedstrijd op de bank zat (mogelijk had hij nog last van een volgens Urugol eerder opgelopen lichte blessure), en aan Sebastián Gallegos, die in de 80e minuut werd ingebracht.

 

 

Volgens het duistere iFotbol ziet Matías Jones er zó uit, is hij aangegroeid tot 1 meter 80 en is hij gezien zijn geboortedatum van 31-12-1986 opeens 23 jaar oud. Ook deze naamsgenoot zou als aanvaller spelen bij Danubio. Gauw vergeten, dat iFotbol!

 

 

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.