Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

411 gasten online

FC Groningen bekijkt Braziliaanse aanvaller Wanderson in Zweden

Volgens het Zweedse Sportexpressen zat er vanavond namens FC Groningen een tweekoppige delegatie op de tribune van de Zweedse club GAIS, om tijdens de wedstrijd tegen Malmö FF kritisch de verrichtingen van de 24-jarige aanvaller Francisco Wanderson da Carmo Carneiro, kortweg Wanderson, te volgen. Aan de Braziliaan, die in januari van dit jaar nog bijna naar Feyenoord was verkast, hangt een prislapp van 15-20 miljoen Zweedse Kronen, omgerekend 1,54-2,05 miljoen euro. Ook Feyenoord zelf is in de persoon van grijze eminentie Leo Beenhakker in Zweden. Interesse in Wanderson heeft de club nl. nog steeds.

 

Francisco Wanderson da Carmo Carneiro zag op 18 februari 1986 het levenslicht en is vorige maand dus 24 jaar oud geworden. Hij begon zijn carrière bij het Braziliaanse Fortaleza Esporte Clube. Voor deze club speelde hij slechts zeven potjes waarin hij niet scoorde. Hij werd kortstondig verhuurd aan River Atlético Clube. Elke uithoek van Brazilië wordt al jaren platgescout en Wanderson verruilde zijn vaderland in 2007 voor het Zweedse GAIS (Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap), waar hij in juli van dat jaar een 4,5-jarig contract tekende. Begin van dat jaar wilde GIAS het contract van de Braziliaan openbreken, maar de onderhandelingen zijn stukgelopen.

 

Voor de Zweden wist hij in 65 wedstrijden 28 maal het net te vinden. In de Allsvenskan, de Zweedse eredivisie, was hij in 2009 met 19 doelpunten gedeeld topscorer. Deze eretitel moest hij delen met Tobias Hysén van IFK Göteborg.

 
De scoringsdrift van de Braziliaan bleef ook in Nederland niet onopgemerkt. Feyenoord was (en is) hevig geïnteresseerd in de aanvaller. Een overgang naar Rotjeknor leek aan het begin van dit jaar aanstaande, maar de deal ketste af omdat de Rotterdammers er niet in slaagden naast Andwele Slory nog meer zwaar op de loonkosten drukkende spelers te lozen, een absolute vereiste om een speler van het kaliber Wanderson aan de selectie van de financieel onmachtige Rotterdammers toe te voegen. Het betekende bijna het einde van de loopbaan van Beenhakker bij Feyenoord, die zich persoonlijk sterk had gemaakt voor de komst van Wanderson. Slechts voor Mario Been bleef Leo in Rotterdam Zuid.
 
Beenhakker was vanavond net als twee personen van FC Groningen om Wanderson te bekijken tijdens de eerste wedstrijdronde van de Zweedse competitie, die nu dus van start is gegaan. Henk Veldmate was overigens niet één van deze twee, omdat we hem in levende lijve op Corpus den Hoorn zagen waar tegelijkertijd Jong FC groningen speelde.
 
Gezien het prijskaartje dat om de hals van Wanderson hangt (1,5 à 2 miljoen euro) lijken er twee conclusies gerechtvaardigd:
  1. Feyenoord is geen serieuze concurrent van FC Groningen, aannemende dat het niet à la Real Madrid de schuldenlast tot in het oneindige wil opvoeren.
  2. FC Groningen ziet definitief af van het contracteren van Morten Nordstrand, omdat de Trots van het Noorden onmogelijk zowel 2,6 miljoen euro voor Nordstrand als (minimaal) 1,5 miljoen euro voor Wanderson kan en wil ophoesten. Met een Matavz en een Pedersen op de loonlijst is het ook volstrekt zinloos om nog eens twee spitsen te contracteren, kortom: wij denken dat de FC een streep door de naam van Nordstrand heeft gehaald en de zinnen op Wanderson heeft gezet.

Overigens speelt Wanderson bij GAIS als aanvallende middenvelder. FC Groningen zal hem echter niet voor deze positie op het oog hebben, aangezien Leandro Bacuna de gedoodverfde opvolger van de vertrekkende Goran Lovre lijkt, zeker zolang Petter Andersson nog niet fit is.

 

De openingswedstrijd van de Zweedse competitie eindigde vanavond voor 4.980 toeschouwers in 0-0. Wanderson speelde in de 4-2-3-1 formatie van GAIS direct achter de spits, zo maken wij op uit het wedstrijdverslag. Hoogte- dan wel dieptepunt van de wedstrijd was de door ... Wanderson gemiste strafschop, helaas voor de Braziliaan voor eeuwig vastgelegd op de gevoelige plaat:

 

(foto: Fotbolssexpressen)

 

Naast Feyenoord en FC Groningen zijn er meer kapers op de kust. Eind vorig jaar werd al geschreven dat clubs al AZ, Werder Bremen, Chelsea en Sporting Lissabon in het tweebenige heerschap geïnteresseerd waren. Eerder dit jaar werden provincieclubjes als Ajax en Heerenveen genoemd als potentiële nieuwe clubs voor Wanderson.

 

Patrick Mörk, de zaakwaarnemer van Wanderson (overigens ook van Fredrik Stenman!), gaf in het Zweedse Sportsday op 24 februari jl. al eens aan dat  "Wanderson besloten heeft niet te verlengen om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken uit Zweden", maar dit soort uitlatingen zijn typisch des Mörks, die vooral oog heeft voor zijn eigen portemonnee en minder voor de wensen van zijn spelers. Onlangs beweerde hij iets soortgelijks over Stenman. Het bleek later allemaal net even anders in elkaar te steken.

 

Wordt hopelijk vervolgd!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.